Interaktiva och spelbara berättelser

Under denna kurs kommer du utforska narrativa spel och skapa din egen interaktiva berättelse. Du lär dig att kombinare berättarteknik med verktyg från speldesign och utvecklar ditt skrivande.

 

Under denna kurs utforskar vi hur analoga och digitala spel använder karaktärer och berättelser, men också hur digitala verktyg kan göra ditt skrivande interaktivt. Vi kommer titta på brädspel, rollspel och digitala spel, där berättelser är en central del av spelupplevelsen. Vi analyserar hur det påverkar oss psykologiskt när vi som spelare påverkar berättelsen.

I datorspel som The Walking Dead, Undertale och Depression Quest, förgrenas berättelsen när spelaren gör val. I några narrativa spel slutar berättelsen alltid på samma sätt, medan andra spel har många möjliga ändelser. I analoga rollspel börjar spelarna med sina karaktärer och en övergripande plot, men repliker och handlingar improviseras. Berättelsen uppstår i ett samspel mellan spelare och speldesigners, och man vet oftast inte hur det slutar. När du skriver karaktärer eller en plot, sätter du ramen för den interaktiva berättelsen, men spelarna är medförfattare!


Du får skriva på svenska, engelska eller danska, men förvänta dig att vi utforskar engelska spel för inspiration. Du kommer att behöva ha med dig en dator med skrivprogram och webbläsare. Vi kommer använda gratisprogrammet Twine för att skapa interaktiva berättelser – det kan köras i webbläsaren eller laddas ner. Vi kommer speltesta med varandra på kursen, så andra deltagare kommer läsa dina texter och ge feedback, och du kommer ge feedback till dem.

AmandaRasmussen
Kursledare: Amanda Rasmussen

Amanda Rasmussen har läst en master i speldesign vid IT-Universitet i Köpenhamn och en bachelor i performance design vid Roskilde Universitet. Hon jobbar som lärare på Speldesign vid Folkhögskolan Fridhem och Skurup i Malmö. Dessutom jobbar hon i eget företag som spelkonsulent och innehållsproducent.

Läs mer om Amanda: www.spilværk.dk
                                     https://www.amnara.com

Kost och logi: fr. 4685 kr (helpension och del i dubbelrum) 

Kurstid: mån 1/7 kl.12.00 – fre 5/7 kl.15.00