Standup comedy

Ta till vara din egen humor, och få rätt verktyg som hjälper dig att förmedla det roliga på en standupscen. Kursens fokus kommer att ligga på den kreativa processen med skrivövningar och framträdanden, men deltagarna får också grundläggande branschkunskap.

Kursens fokus kommer att ligga på den kreativa processen med skrivövningar och framträdanden, men deltagarna får också grundläggande branschkunskap. 

Vi kommer att se praktiska exempel och analysera dessa för att se de tekniker som används av komiker för att göra humor, och på detta sätt studera standuphumorns "grammatik". Här kommer vi också att jämföra med andra konstformer för att förstå på vilket sätt standupens omständigheter ger olika förutsättningar för olika uttryckssätt.

Det kommer också finnas gott om utrymme för fria diskussioner. Dessa syftar inte till att komma fram till objektiva sanningar, utan är tänkta att vara en hjälp för dig själv att formulera vad du tycker är roligt och vilka mål du har med att framträda.

För att få ut maximalt av kursen måste du vara intresserad av, eller nyfiken på, standup. Men du behöver inte tycka att all standup är kul. Dina främsta komiska inspirationskällor kan komma från annat håll. Det kursen erbjuder dig är att undersöka hur just det du tycker är roligt kan lyckas så bra som möjligt i ett standupsammanhang.

Kursen riktar sig till dig som är nybörjare, och som har ett intresse av standup. Det skadar inte om du har lite erfarenhet av att stå på en standupscen några gånger, men det är absolut inget krav. Du får gärna göra din debut på kursen också. Kursen riktar sig däremot inte till dig som har gått en nybörjarkurs tidigare.Kursledare: Marcus Johansson

Marcus Johansson är komiker och driver Oslipat, som de senaste tio åren har legat i frontlinjen när det gäller att prioritera originell och nyskapande standup. Marcus har med Oslipat aktivt försökt att bredda standupens uttrycksformer genom att arrangera experimentföreställningar och se till att ge plats för en humor som har varit annorlunda gentemot de humorstilar som dominerat scenen mest.  På detta sätt har klubben Oslipat nischat in sig som en klubb som har gett plats åt humor som också kan vara lite smalare, och som ibland har visat sig ligga i framkant på den konstnärliga utvecklingen i stort. Sedan ett par år tillbaks förvaltar Oslipat Svenska standupgalan och arrangerar denna årligen. 
Marcus har förutom att göra standup stor erfarenhet av improvisationsteater och historieberättande. Han har jobbat med att skriva manus och skämt till en rad olika tv- och radioproduktioner.
Läs mer om Marcus Johansson

Kost och logi: fr. 4525 kr (helpension och del i dubbelrum)

Kurstid: mån 16/7 kl.12.00 – fre 20/7 kl.15.00

Om kursen: Det enda kursmaterial du behöver är dator eller block, beroende på vad du föredrar att skriva på.