Skriv science fiction och fantasy 

Ta ditt skrivande utanför verklighetens ramar och bygg andra världar. Fantasy och science fiction ger nya möjligheter, problem och frågeställningar. Vi experimenterar och utforskar genrerna i samtal och skrivövningar.


Science fiction och fantasy tillhör det man brukar kalla fantastik: litteratur som går utanför verklighetens givna ramar. Att bygga andra världar eller leka med vår egen verklighet är inte bara underhållning. Det är ett verktyg för tankeexperiment, samhällskritik, vetenskapliga eller filosofiska funderingar. Att skriva fantastik för med sig alldeles egna möjligheter, problem och frågeställningar: att berätta om ett fjärran rike som regeras av drakar - eller om Europa 200 år in i framtiden - kräver andra verktyg än att skildra vardagens Sverige.

Under kursen går vi igenom genrens historia, definitioner och olika inriktningar. Vi experimenterar med olika element i genrerna: världsbyggande, mytologi, sociala strukturer och mycket mer.

Vi skriver på svenska. På lektionerna skriver vi inte på datorer utan endast för hand. Under lektionerna blandas samtal med skrivövningar. Du kommer att få göra både korta och längre skrivuppgifter. Deltagarna får även läsa och ge respons på varandras texter.

Kursen förutsätter att du har viss vana av att skriva. Du bör vara beredd att göra skriv- och läsuppgifter utanför lektionstid. 


JonasHellberg
Kursledare:
 Jonas Hellberg

Jonas Hellberg har magisterutbildning från Lunds Universitets Författarskola (LUFS) med inriktning på Science fiction och fantasy. Han jobbar på Science fiction-bokhandeln i Malmö och har under flera terminer hållit "Att skriva science fiction och fantasy" som distanskurs via Folkuniversitetet i Malmö.

Kost och logi: fr. 4525 kr (helpension och del i dubbelrum)

Kurstid: mån 16/7  kl. 12.00 - fre 20/7 kl. 15.00

Om kursen: Ta gärna med din egen laptop.