Ikebana - japanskt blomsterarrangemang

Kom och lär dig ikebana, det japanska sättet att arrangera blommor! Under veckan lär vi oss grunderna i traditionella arrangemang men släpper även loss i modernare uttryck.

 

Vi plockar eget material: grenar, blommor, blad och gräs. Vi inspireras av mästarnas ikebana-verk och av naturen själv. I Japan tillhör Ikebana de klassiska konstarterna sen 600-talet och bottnar i övertygelsen att allt levande har en själ. Det är i det häftiga mötet mellan dig och ditt material som ikebana uppstår! Enda förkunskaperna du behöver är ett öppet sinnelag.

 


Kursledare: Maijaliisa Anttonen och Birgitta Lönnerberg. (Foto kommer!)

Maijaliisa Anttonen har lång erfarenhet av Ikebana. Hon har studerat i Sogetsu Ikebana totalt 25 år varav de första 7 åren i Tokyo, där hon bodde mellan 1992-1999.
Maijaliisa var ordförande för Ikebana International Tokyo Founding Chapter 1995-97, en organisation med flera tusen medlemmar.
Hon har ett Somu Diplom från Sogetsu.
Hon assisterade sin lärare i utbildningar och demonstrationer och deltog i olika utställningar i Japan.
Under hennes tid i Japan studerade hon också andra konstarter som har gemensam historia och ofta visas tillsammans med Ikebana. Te-ceremoni, kalligrafi och sumi-e.
Efter flytten till Sverige har Maijaliisa lett många kurser, deltagit på utställningar och demonstrerat ofta i samband med utställningarna.
Läs mer om Ikebana International  http://ikebanainternational.se där Maijaliisa är aktiv.

Nedan följer ett par exempel på kurser, utställningar och demonstrationer:
Utställning, demonstration, och föreläsning i Livrustkammaren, Kungliga slottet. Ikebana International 25-års jubileum
Östasiatiska museet utställningar, demonstrationer, workshops i flertal tillfällen
Utställningar i Nokia och Helsingfors, Finland
Stockholms Stadshus Installation samband med SWEAs 25-års Jubileum
Utställning Svenska ambassaden i Tokyo, bla större arrangemang vid kungaparets besök i Japan
Heldagskurs, folkuniversitetet

Birgitta Lönnerberg har studerat ikebana i cirka 15 år och har fjärde certifikatet (”Ikkyu”) inom Sogestu-skolan, en av de mest moderna inriktningarna. Hon har inom ramen för Ikebana International deltagit i ikebanautställningar på bland annat Uppsala botaniska trädgård och Östasiatiska museet.


Mer om kursen: Ta med dig en vass sekatör som klarar att klippa, både grova grenar och tunna blommor. Särskilda ikebana-saxar finns annars att köpa på bl. a. https://www.amazon.com/SAKAGEN-Sakagen-Ikebana-Scissors/dp/B0147QFVT2

Ta även med skissblock och penna, samt om du har, en cylindervas i porslin/keramik samt 1-2 annan valfri vas hemifrån som du tycker om. 
Materialkostnad tillkommer med ca 300 kronor.

Kost och logi: fr. 4525 kr (helpension och del i dubbelrum) 

Kurstid: mån 9/7 kl.12.00 – fre 13/7 kl.15.00