Vedic Art Grundkurs 

Väck kreativiteten till liv! Längtar du efter att måla och skapa och älskar filosofi? Hur mycket eller lite du än har målat tidigare är du varmt välkommen att lära dig Vedic Art.

 

                         


Skaparglädje står i fokus när vi dyker in i konsten att vara kreativ - på målarduken såväl som i resten av livet. Vedic Art-metoden skapades 1988 av den svenske konstnären Curt Källman och har sedan dess spridits över hela Skandinavien och vidare ut i världen - ända bort till Nya Zeeland. Metoden består av 17 principer som steg för steg guidar dig genom skapandeprocessen. Principerna härstammar från den Vediska filosofin och kan liknas vid nycklar som en efter en hjälper oss att öppna upp för större kreativitet. Till varje princip följer praktiska övningar såväl som filosofiska frågeställningar. Vad innebär det till exempel att skapa utifrån nuet jämfört med att avbilda någonting som redan skett? Och vilken roll spelar egentligen färg och form?


Under kursveckan varvar vi inspirerande föreläsningar med många sköna timmar av måleri. En vanlig dag ser ut så här: Efter frukosten går vi igenom förmiddagens principer med tillhörande filosofiska samtal och praktiska övningar. Därefter får du fram till lunch på dig att måla och utforska den eller de principer vi gått igenom. Efter lunch fortsätter vi med nästa princip och målar fram till middagen. Jag finns på plats för samtal och vägledning medan du målar. Även under fikapauserna finns det möjlighet att filosofera vidare med både mig och kurskamrater.


Under kursen kommenteras inga målningar. Ingenting är rätt eller fel, fint eller fult. Mina främsta uppgifter som lärare är att förmedla Vedic Art-metoden och att skapa en atmosfär för dig att landa och utvecklas i. Du får mycket tid och utrymme att måla och att genom målandet upptäcka principerna.


Vem är denna kurs till för? Vedic Art är till för dig som längtar efter att måla och skapa bortom prestationskrav. Du kanske har målat länge men känner stagnation? Du kanske aldrig har hållit i en pensel, men längtar efter att måla? Vedic Art kan vara lösningen. Grundtanken inom Vedic Art är att vi alla redan har all den kunskap vi behöver för att skapa och vara kreativa. Ibland handlar det mer om att minnas än att lära nytt!

 


Kursledare Lovisa Limseth

Lovisa Limseth älskar allt som har med skapande att göra, i synnerhet när det kommer till att skapa möjligheter åt andra att komma igång och utvecklas kreativt - det må vara inom konst, teater, skrivande eller yoga. Efter år av studier och eget konstnärligt utövande inom måleri såväl som i teatervärlden är Lovisa idag i huvudsak lärare och har som främsta fokus att tillhandahålla utrymme och tid åt människor att oavsett ålder och bakgrund återfinna glädjen i att skapa - på målarduken liksom i övriga livet. 

Utöver konsten undervisar Lovisa lugn, snäll yoga och meditation. Hon är stolt över att vara del av Infinite Yoga - en yogastudio som riktar sig särskilt till högkänsliga personer och har som främsta mål att på ett så tillåtande vis som möjligt ge utrymme åt varje person att komma nära sig själv med en stor portion ödmjukhet och acceptans. Lovisa rör sig mellan Nya Zeeland, Öland och Skåne och undervisar online via Medborgarskolan och på plats på Skurups Folkhögskola och Vedic Arts center på södra Öland. Kreativitet, frihet och närvaro i det som är genomsyrar allt hon gör. Konsten att måla blandas så med konsten av leva. Konsten att göra möter konsten att vara.

 

Läs mer om Lovisa: 
https://www.vedicart.com/lovisa-limseth

https://infiniteyogamalmo.se

 

Kost och logi: fr. 5635kr (helpension och del i dubbelrum)
Kurstid: Mån 1/7 kl.12.00 – Fre 5/7 kl.15.00

Mer om kursen: 
Kursdeltagare tar själva med sitt material.
Materiallista kommer tillsammans med välkomstbrev efter anmälan.