Skriva poesi

Att skriva poesi är inte bara en skön konst. Det är också ett hantverk. Lär dig läsa dina egna dikter kritiskt, hitta nya uttryck och funktioner i språket. Skruva isär, bygg om, testa och finslipa.

 


Kursen vänder sig både till dig som vill prova på att skriva poesi och till dig som redan skrivit en del men vill utveckla dina dikter och kanske börja forma en diktsamling. Du kommer som deltagare att bemötas individuellt utifrån den nivå du befinner dig på. Till kursen ska du ta med några valfria egna dikter (max 3–4 sidor) som du vill dela med dig av och arbeta med.

Kursveckan inleds med gemensam lunch, genomgång av kursen samt presentation av kursdeltagarna. Vi kommer att tala om olika poetiska genrer, språkliga funktioner och verktyg, om textens rörelse, klang och rytm, och om metaforer och versmått.

Vad är det som får en dikt att fungera?

Hur kan jag förstärka diktens budskap?

Hur bygger jag upp ett helt verk?

Med utgångspunkt i egna texter och de begrepp och verktyg som kursen presenterar ges också utrymme för en mångfald lustfyllda och spännande skrivuppgifter och poesiverkstad. Veckan avslutas med uppläsning (frivilligt) för andra kursdeltagare på skolan.

Varje eftermiddag och kväll finns utrymme för skrivtid, läsning och filmseminarium.

Välkommen!


Kursledare Mats Söderlund (Foto: Sara Mac Key)

Mats Söderlund är poet och författare. Sedan debuten 1992 har han publicerat ett tjugotal böcker och erhållit ett flertal priser och stipendier för sina verk. Klimatfantasy-trilogin Ättlingarna (2018-2021) utspelar sig i norra Sverige och världen. Aktuell 2023 med både poesi och essäistik. Härlig är jorden, om fjällen, vädret och allt det som ännu inte gått förlorat är en kärleksförklaring till de ekosystem som nu hotas av förödelse, och en plädering för allt det vi ännu inte förlorat. Diktsamlingen Eskatos, tystnaden tillhör inte oss är en poetisk sorgesång över en snart förlorad värld. Mats har också gett ut handboken Skriva Poesi.
Läs mer om Mats: http://www.rabensjogren.se/forfattare/171953-mats-soderlund

 

Kost och logi: fr. 5635kr (helpension och del i dubbelrum) 
Kurstid: Mån 1/7 kl.12.00 – Fre 5/7 kl.15.00