LU JONG - Tibetansk Healing Yoga

Välkommen till en helande vecka för både kropp och
sinne där du får tid att lyssna inåt och komma ikapp
med dig själv genom yoga, meditation, kreativt
skrivande och mantrasång. Lu jong kan praktiseras av
alla oavsett ålder, kroppstyp eller hälsa.

 


Lu betyder kropp och Jong betyder träning/transformation och är en tusenårig buddhistisk yogateknik med rötter i tibetansk medicin. Lu Jong utvecklades under århundraden av buddhistiska yogis som mediterade i grottor högt upp i de avlägsna tibetanska bergen. Det var nödvändigt för dem att hålla sina kroppar i toppskick och hålla både immunförsvar och sina självläkande krafter starka. Lu Jong ́s stärkande rörelser och andningsmönster ökar energin i kroppen och balanserar och riktar om missriktad energi, löser upp blockeringar och dämpar negativa känslotillstånd.

Blockeringar uppstår av ensidiga fysiska rörelser, dåliga sömnvanor, negativa tankemönster och näringsfattig kost. Många av oss styrs av rädslor och egna och andras förväntningar och vi utvecklar stress som kan ge sjukdomar.

Lu Jongs mjuka rörelser aktiverar specifika punkter längs kanalerna i kroppen (på en mycket subtil nivå, enligt Tibetansk Medicin har vi över 72.000 energikanaler) och fungerar som en inre massage som löser upp både mentala och fysiska blockeringar. Elementen och energinivåerna i kroppen blir mer balanserade. Tekniken reducerar, och kan avlägsna smärta, gör att vi får mer styrka och en ökad mjukhet och kroppskännedom.

Tekniken är utvecklad av Tulku Lobsang Rinpoche från Tibet som har studerat Lu Jong sedan 11 årsåldern. Han har modifierat rörelserna och satt samman 23 övningar så att de kan genomföras av alla oavsett vighet eller styrka. Nästan samtliga övningar går att utföras sittande på en stol för dem som inte kan stå eller sitta på golvet.
Förutom att göra yoga innebär veckan även filosofiska samtal, mantrasång med Dolma Yamyang och en chans att få prova på Tog Chöd som är en kurs som pågår parallellt.


  
Kursledare Heidi Vestrheim och Cecilia Nordlund

Heidi Vestrheim, eller Lobsang Dolma som är hennes buddhistiska namn, har studerat för grundaren av tekniken, Tulku Lobsang Rinpoche, sedan 2002 och undervisat i Tog Chöd och Lu Jong i Norge i många år. Heidi/Dolma utbildar även nya lärare i metoderna.
Vid hennes sida undervisar även Cecilia Nordlund som studerat för Tulku Lobsang Rinpoche sedan 2005. Cecilia är verksam i Malmö och har undervisat i Tog Chöd sedan 2019 och Lu Jong sedan 2023.

Elisabeth Yndestad, Dolma Jamyang är musiker och poet från Norge som undervisar i mantrasång och hur vi kan använda rösten som ett verktyg att hela och transformera oss själva.

 

Läs mer om Heidi Vestrheim/Lobsang Dolma och Elisabeth/Jamyang 
https://www.dolmadharma.com/

Läs mer om Cecilia Nordlund
www.tibetyoga.se

Kost och logi: fr. 5635kr (helpension och del i dubbelrum)
Kurstid: Mån 24/6 kl.12.00 – Fre 28/6 kl.15.00