Spoken Word - skriva och framträda

 

Under sommarkursen i Spoken Word drar vi igång inspirationen och de konkreta verktygen för såväl nybörjarskrivare med scenskräck som proffspoeter.

 

Ett kul och kreativt sammanhang att få utmana sig själv i oavsett tidigare erfarenhet. Nya och återvändande deltagare är välkomna, det kommer finnas nytt att lära sig för alla!

Spoken Word (även kallat scenpoesi, estradpoesi eller poetry slam när det tävlas) är en konstform som innehåller poesiskrivande, redigerande, repeterande, framträdande, kroppsspråk, röstanvändning och publikkontakt. Under kursen kommer vi gå igenom verktyg för varje fas i spoken word processen. Vi testar olika skrivar- och framträdarformer, och utmanar oss på kreativa och lärorika sätt.

Genom skriv-, redigerings- och teaterövningar ledda av kursledare Agnes Török svarar vi gemensamt på frågor kring skrivande och framträdande:
Hur skriver man en text som är tänkt att framföras inför publik, där rösten, kroppen, scenen och publiken finns med i skrivandet?
Hur hanterar man scenskräck? Skrivarkramp? Självkritik?
Hur håller man mikrofonen? Memorerar text? Hanterar om man tappar bort sig?
Och hur får man med poesiskrivande och framträdande en publik att skratta, gråta, bli kära eller säga 'WOW'?

Med andra ord - vad gör en riktigt bra text riktigt bra och ett fantastiskt framträdande fantastiskt - och hur kan just du göra det på ditt eget sätt?
Fokus under kursen ligger på ett trivsamt, trevligt och tillgängligt sätt lära oss konkreta verktyg för att säga det vi vill få sagt genom skrivande och framträdande - och hitta ett uttryckssätt som passar dig. Vi använder oss av etablerade spoken word poeters texter och skriver egna. Vi använder oss av verktyg från sonetter, rap och teater och bygger något helt nytt. Vi hjälps åt att ta plats på scenen, och våga oss utanför vår comfort zone.

Framför allt har vi kul, blir inspirerade och anpassar oss efter de förväntningar, egna mål och erfarenhetsnivåer som finns på plats. Du behöver inte ha skrivit poesi innan eller testat att framträda med egenskriven text inför publik. Under kursens gång kommer du få tid att testa, testa igen, lära dig av andra och dig själv utan krav på prestation och utan jämförande. Vi håller kursstorleken liten så att var och en får personlig positiv feedback och utrymme för frågor, funderingar och egen utveckling.

När veckan är slut kommer du ha minst tio nya texter, en ny vän eller två, en insikt om vad du kan när du vågar testa, och en hel verktygslåda av tips och tricks för att fortsätta skriva, framträda och berätta. Verktyg du sedan kan använda varje gång du ska skriva något eller prata inför andra.

 


Kursledare Agnes Török

Agnes Török är författare, scenpoet, dramatiker och regissör. Hen är en flerfaldigt prisbelönt poet, dubbel TED talare och återvändande sommarkursledare. Agnes har jobbat med att hålla kurser i skrivande och framträdande i elva års tid - på högskolor, gymnasier, bibliotek, litteraturfestivaler och andra platser där människor samlas för att lära sig.

Hen är lärare på Folkuniversitet och gästlektor på bl.a. Stockholms Konstnärliga Högskola, Stockholms Musikpedagogiska Institut och Transit Kulturinkubator.

När Agnes inte håller kurs släpper hen böcker på två språk, sätter upp pjäser och turnerar med sin poesi i Sverige och världen. Hen trivs bäst framför skrivboken, på scenen och som medhjälpare i andras kreativa utveckling. Din till exempel.

Läs mer om Agnes:
agnestorok.org
www.patreon.com/AgnesTorokPoet

 

Kost och logi: fr. 5365 kr (helpension och del i dubbelrum) 

Kurstid: mån 10/7 kl.12.00 – fre 14/7 kl.15.00

Mer om kursen: Du behöver ta med egen skrivbok och penna eller dator - och dig själv. Du behöver inte ta med texter du redan skrivit om du inte har någon du är särskilt sugen på att ta med - vi skriver helt nytt under kursen och utgår inte ifrån att man behöver ha skrivit poesi förut eller ha med sig texter sen innan.