Lär dig tälja med kniv och yxa

 

Slöjda dina egna slevar, skedar och andra köksredskap i trä. Lär dig hur man med yxa klyver och yxar fram ett ämne ur färskt trä, och hur man sedan rentäljer med kniv och skedkniv.

 

Kursen riktar sig till både nybörjare och de som täljt tidigare. Under veckan kommer du att ha möjlighet att skapa större projekt som skedar och slevar men också mindre föremål som knoppar eller små figurer. Vi kommer att arbeta med yxa, såg, täljkniv och skedkniv.

Täljning kan vara krävande för kroppen och därför kommer de praktiska passen varvas med inspirationsföreläsningar och teknikövningar. Du kommer att lära dig hur föremål kan ytbehandlas och dekoreras med hjälp av karvsnitt och färger. Efter kursen kommer du ha koll på vilka träslag som lämpar sig för täljning, var man får tag i virke och hur det förvaras.

Eftersom vi arbetar med vassa verktyg är det viktigt att tänka på säkerheten, jag kommer att gå igenom hur man undviker skador men i slutändan är du själv ansvarig för din egen säkerhet. Vi kommer att arbeta i ett lugnt tempo och ta rast med jämna mellanrum för att hålla hjärnan och kroppen skärpta hela veckan.

Inga förkunskaper krävs och tanken är att du efter kursen ska känna dig tillräckligt bekväm med både yxa och kniv för att du ska kunna fortsätta med täljningen på egen hand. Framför allt ska vi ha roligt och utforska träslöjd tillsammans! Har du tidigare arbetat i trä får du gärna ta med och visa upp några saker du täljt, att inspireras och lära av varandra är en lång tradition inom slöjdvärlden.Kursledare: Siri Knaevelsrud

Siri Knaevelsrud arbetar med slöjd och konsthantverk i Malmö. Hon är utbildad både inom träslöjd, möbelsnickeri och textilslöjd men täljning är hennes stora kärlek. Med hjälp av täljkniv, yxa och såg tillverkar hon köksredskap i färsk trä. Siri brinner för att få väcka slöjdlusten hos andra och att tälja tillsammans med andra är det bästa hon vet. 


Se mer av Siri: instagram siri_knaevelsrud.Kost och logi: fr. 5365 kr (helpension och del i dubbelrum) 

Kurstid: mån 17/7 kl.12.00 – fre 21/7 kl.15.00


Mer om kursen: 
Färskt virke kommer att finnas på plats. Det kommer att finnas yxor, tälj- och skedknivar att låna, men det går givetvis bra att ta med sina egna verktyg. Tänk på att ha på dig oömma kläder. 


Material:
Materialkostnad 300kr tillkommer, betalas på plats.