Cyanotypi
Cyanotypi är en tidig fotografisk metod som uppfanns för drygt 180 år sedan av den brittiska astronomen Sir John Herschel. Genom att använda två järnsalter som tillsammans blir känsliga för uv-ljus, kan man framställa bilder i blåskala som är både arkivbeständiga och unika.
Vi exponerar med solljus och största delen av kursen är därför utomhus! Det fungerar att arbeta även i mulet väder och lättare regn. På kursen lär vi oss grunderna i cyanotypi på färdigbehandlat cyanotypipapper som kursledaren har med sig. Vi arbetar både med så kallat fotogram där vi lägger befintliga föremål direkt på det ljuskänsliga materialet och får röntgenliknande verk samt tillverkar digitala negativ som vi kopierar fotografiska cyanotypier med.
Läs gärna mer om metoden på:
https://publicdomainreview.org/collection/cyanotypes-of-british-algae-by-anna-atkins-1843
https://sites.utexas.edu/ransomcentermagazine/2010/12/07/from-blue-skies-to-blue-print-astronomer-john-herschels-invention-of-the-cyanotype/
Kursledare: Cecilia Ömalm
Cecilia Ömalm är fotograf och bildkonstnär verksam i Stockholm. Hon är utbildad på International Center of Photography i New york och arbetar med fotografiska metoder, skulptur och ljusinstallationer.
Läs mer https://ed-art.se/sv/konstnarer/95__cecilia-omalm/ och följ hennes äventyr i cyanotypi på instagram @ironsaltarchives
Förkunskaper:
Du behöver inga direkta förkunskaper. Du kan ta med digitalkamera eller använda dig av mobilen förutsatt att du har en någorlunda ny variant av smartphone. Du behöver ha med en egen dator med någon typ av bildbehandlingsprogram du är bekväm med, tex Photoshop.
Material:
Material i form av kemi, papper och glasskivor finns på plats. Formatet som ingår är i storlek A4. Ingår gör även oh-ark för utskrift av digitala negativ. Du behöver ta med en egen laptop med photoshop för arbetet med de digitala negativen. Beräknad materialkostnad för ett 40-tal cyanotypipapper och OH-plast beräknas landa på ca 800 kr. Vi arbetar med ett handstruket indiskt akvarellpapper.
Till fotogramdelen av kursen får du gärna ta med föremål du vill testa att kopiera bilder med. Förutom växter som vi kan hitta på plats kan rekommenderas föremål i olika transparens som t ex fjädrar och tunna tyger. Om du har äldre negativ i större format - ju större desto bättre!- får du gärna ta med dem.
Materialkostnad tillkommer med ca 800kr, betalas på plats.
Kost och logi: fr. 5365 kr (helpension och del i dubbelrum)
Kurstid: mån 31/7 kl.12.00 – fre 4/8 kl.15.00