Basal Kroppskännedom 

Basal Kroppskännedom är en metod som ger oss en grund för vår kroppshållning och rörelsemönster. Metoden innebär att lära sig sitta lätt, stå lätt, gå lätt, löpa lätt, träna lätt samt t.o.m. att gräva lätt. På den här kursen behövs inga förkunskaper, välkommen precis som du är!

 

Ett lätt rörelsemönster fokuserar på funktionalitet, och innebär att kraft och styrka därför bara används när det verkligen behövs. Metoden kan vara en hjälp vid bl.a. smärta, sömnstörningar, stress/utmattning, oro/ångest/nedstämdhet och huvudvärk.


Kursen innehåller en kortare teoretisk presentation av rörelseapparatens uppbyggnad och dess relation till hjärna/nervsystem och psyke. Vi diskuterar sambandet mellan rörelsemönster och nervsystem, hur ett dysfunktionellt rörelsemönster kan vara tidigt inlärt av livets påfrestningar och hur kroppen kan vara en resurs när det gäller hantering av stressymtom.


Huvuddelen av kursen innebär praktiska övningar där vi fokuserar på att träna mjuka rörelser där ett samspel mellan muskulatur, andning och hållningslinje eftersträvas. Vi övar på att avlasta överaktiva muskler och istället rekrytera inaktiva muskelgrupper. Detta åstadkommes genom neuromuskulär träning där hjärnans uppgift är att samordna muskulatur, andning och hållningslinje. En friare andning och ett lättare rörelsemönster kan frigöra frusna känslor från tidigare påfrestningar i livet för att lättare kunna bära sin livshistoria. För att betona och förstärka rytmen i rörelsen övar vi ibland också till musik med ”kroppskännedomsdans”. Förutom Basal Kroppskännedom har kursens också mindre inslag av yoga, tai chi, Feldenkraismetoden samt Jems/Stability of Sports.

 


Kursledare Carin Gullberg

Carin Gullberg är fysioterapeut med mottagning i sin praktik Rörelsens Hus - Neuromuskulär rehabilitering, Södra Sandby. I sin utbildning har Carin utökad kompetens i rörelse/stödjeorgan, neurologisk fysioterapi samt fysioterapi vid psykisk ohälsa. Carin har terapeutisk kompetens och privatistexamen i Basal Kroppskännedom och utbildning i tai chi, Jems/stability of Sports, yoga samt feldenkraismetoden. Förutom individuell behandling har hon gruppverksamhet med tema dans och föreläsningsverksamhet. Carin har ett brett intresse för fysisk aktivitet och är bl.a. medlem i en lokal löpargrupp.

Läs mer om Carin: www.rorelsenshus.weebly.com

Läs mer om Basal kroppskännedom:
www.ibk.nu
www.basalkroppskannedom.se

Kost och logi: fr.5365 kr (helpension och del i dubbelrum) 

Kurstid: mån 10/7 kl.12.00 – fre 14/7 kl.15.00