Fermentering – laga mat med jäst, mögel och bakterier

Fermentering är ett urgammalt sätt att konservera mat och skapa unika smaker och texturer med hjälp av goda mikroorganismer. Bröd, vin, mögelost och surkål är exempel på mat som framställs med hjälp av jäst, mögelsvampar och bakterier.

 

Under den här kursen går vi igenom olika fermenteringstekniker och du får lära dig hur du på ett säkert sätt kan fermentera livsmedel hemma i ditt eget kök. Kursen innehåller både teoretiska föreläsningar och praktiskt arbete med fermentering. Under veckan arbetar vi med olika råvaror; spannmål, baljväxter, drycker, mjölk och grönsaker och du kommer att få tillverka och provsmaka en mängd olika fermenterade livsmedel såsom kimchi, tempeh, dosa, ost och kombucha.

Ur kursinnehållet:

- vad är fermentering?

- olika fermenteringstekniker

- starterkulturer och spontanfermentering

- nödvändig utrustning

- den mikrobiologiska processen

- hur påverkas resultatet av olika parametrar?

- hälsoaspekter kring fermenterade livsmedel

- serveringstips

Du behöver ingen tidigare erfarenhet av fermentering för att delta i kursen.Kursledare: Jenny Neikell

Kursen leds av Jenny Neikell, föreläsare och författare till flera internationellt prisbelönta böcker om fermentering. Den senaste "Stora boken om fermentering" har givits ut av Norstedts förlag och används som kurslitteratur på flera utbildningar om mathantverk.

År 2013 grundade Jenny företaget Surtantens syrade som tillverkade mjölksyrade grönsaker som såldes till butiker och restauranger. 2016 utnämndes Surtantens syrade till "Årets bästa matproducent" med motiveringen ”Kombinationen av traditionellt hantverk och känsla för tidens smaker har tagit vinnarens produkter från det egna köket ut till konsumenterna”.

Jenny arbetar även som konsult inom produktutveckling, fermentering och konservering, och anlitas av både stora och små företag. Med över 25 års erfarenhet av fermentering är Jenny en efterfrågad och uppskattad föreläsare som väcker entusiasm och kan förklara det komplicerade på ett enkelt sätt. Jenny undervisar regelbundet vid olika läroverk, bl a Akademi Båstads "Kitchen Manager", och håller kurser såväl i Sverige som internationellt.

Läs mer om Jenny Neikell: https://www.surtantens.se/

 

 

Kost och logi: fr. 5115 kr (helpension och del i dubbelrum) 

Kurstid: mån 27/6 kl.12.00 – fre 1/7 kl.15.00


Mer om kursen: Materialkostnad tillkommer med 350kr.