Skriva poesi

Att skriva poesi är inte bara en skön konst. Det är också ett hantverk. Lär dig läsa dina egna dikter kritiskt, hitta nya uttryck och funktioner i språket. Skruva isär, bygg om, testa och finslipa.

 

Mats Söderlund debuterade som poet 1992 med Det står en pöbel på min trapp och tilldelades Katapultpriset för bästa skönlitterära debut. Han har sedan dess publicerat nio diktsamlingar. 2017 kom hans handbok för poeter: Skriva poesi.
Mats Söderlund skriver regelbundet om poesi i tidningen Skriva, där han också är ”skrivardoktor” tillsammans med författaren Susanna Alakoski, den här poesikursens gästföreläsare.

Kursen vänder sig både till dig som vill prova på att skriva poesi och till dig som redan skrivit en del men vill utveckla dina dikter och kanske börja forma en diktsamling. Du kommer som deltagare att bemötas individuellt utifrån den nivå du befinner dig på. Till kursen ska du ta med några valfria egna dikter (max 3–4 sidor) som du vill dela med dig av och arbeta med.

Kursveckan inleds med gemensam lunch, genomgång av kursen samt presentation av kursdeltagarna. Vi kommer att tala om olika poetiska genrer, språkliga funktioner och verktyg, om textens rörelse, klang och rytm, och om metaforer och versmått.

Vad är det som får en dikt att fungera?

Hur kan jag förstärka diktens budskap?

Hur bygger jag upp ett helt verk?

Med utgångspunkt i egna texter och de begrepp och verktyg som kursen presenterar ges också utrymme för en mångfald lustfyllda och spännande skrivuppgifter och poesiverkstad. Veckan avslutas med uppläsning (frivilligt) för andra kursdeltagare på skolan.

Varje eftermiddag och kväll finns utrymme för skrivtid, läsning och filmseminarium.

Välkommen!


Kursledare: Mats Söderlund

Mats Söderlund har publicerat nio diktsamlingar. Fick Katapultpriset för debutdiktsamlingen ”Det står en pöbel på min trapp”, 1992. Även publicerat romanen Observatoriet, och essäböckerna Göra kärlekrespektive Göra män. Diktsamlingen Årorna i Flocktjärn kom våren 2016. Ordförande i Sveriges Författarförbund 2005 – 2012. Aktuell med handboken Skriva Poesi och fantasyromanen Ättlingarna.

Kost och logi: fr. 4685 kr (helpension och del i dubbelrum) 

Kurstid: mån 8/7 kl.12.00 – fre 12/7 kl.15.00